Help, een diagnose… Wat nu?

Surplus Mantelzorg

Ineens is er duidelijkheid over de ziekte of aandoening van je naaste. Je hebt een gesprek met een arts of ontvangt een brief… Misschien komt dit nieuws als een klap, of is er juist al een periode van onderzoek achter de rug. Hoe dan ook, het onderzoekstraject en het ontvangen van een diagnose kan veel impact hebben. Wie weet brengt het duidelijkheid, opluchting of roept het nieuwe vragen en onzekerheden op over de toekomst. We geven je vier tips over waar je op kunt letten in de periode na het krijgen van de diagnose.

Wat moet ik weten?
Er is allerlei info te vinden op internet, in boeken en via professionals. Neem de tijd en ben selectief in het googelen. Te veel informatie kan ook onrust geven en niet alles is op jullie van toepassing. Ga eerst eens vragen bedenken. Pak er pen en papier bij en maak een lijstje met vragen die er in jullie opkomen. Welke informatie heb je nu echt nodig? Zoek je hulp, schroom niet om Surplus eens te bellen.

Slecht nieuws in huis, en nu?
Ziekte zou je kunnen zien als een ongewenste gast in huis. Het komt (vaak onverwachts) binnen, maar niemand heeft dit voorzien of hiervoor gekozen. Ga je het uit de weg? Of ga je juist het gesprek aan? Ga je je misschien anders gedragen dan voorheen? Bespreek met elkaar wat je nodig hebt in deze situatie. Heb je behoefte aan informatie, wil je problemen oplossen, zoek je afleiding of juist troost?

Een positieve bril op
De periode na de diagnose gaat er vaak veel aandacht naar het ziekteproces. Het vraagt om verwerking en jezelf aanpassen. Misschien hebben jullie wel een intensief traject voor de boeg… Maar, iedereen is uniek en je bent meer dan een diagnose alleen. Je hebt een eigen karakter en levensverhaal. Daarnaast heeft iedereen behoefte aan het laten doorgaan van het normale leven en ontspanning op zijn tijd. Concentreer je op wat wel gaat, wat bij jullie past en ga hier voor! Dit voorkomt dat je op eieren gaat lopen.

Wat bespreek ik met anderen?
Maak afspraken over hoe je nieuws en updates deelt met je omgeving. Vaak hebben vrienden, buren en collega’s een algemeen beeld van een ziekte of aandoening, maar kunnen ze niet goed inschatten waar jullie behoefte aan hebben. Denk eens na over de volgende vragen:
– Wat deel je wel? En wat juist niet?
– Met wie deel je deze ontwikkelingen?
– Doe je dat persoonlijk, spontaan of kies je vaste momenten? Bijvoorbeeld via de app of mail?

Ga naar de inhoud