Blog over de lat lager leggen | ‘Niet opgeruimde huizen zijn meer dan oké’

Surplus Mantelzorg

Suzanne is mantelzorger en deelt haar ervaringen met andere ouders.

Onlangs was ik in een voor mij nieuw gezelschap. Mijn zoontje van zes zit op een nieuwe school. Hij heeft leuke vriendjes en met vier moeders hadden we spontaan afgesproken om op een zaterdagmiddag thee te drinken bij één van hen. Uiteraard met iets lekkers erbij. Zelf heb ik een cake gebakken, tussen opvoeden, werk en mantelzorg door.

In dit soort nieuwe gezelschappen is het aftasten bij elkaar wat je wel en niet belangrijk vindt. Als individu, maar ook als groep. Zelf voel ik me altijd wat onzeker in dit soort situaties. Ik val namelijk niet in de categorie ‘moeder die alles op orde heeft’. Ik val meer in de categorie: ‘ik ben al heel blij als ik zelf al m’n kleren aan heb en er voldoende wc papier in huis is’. Een doel wat niet altijd behaald wordt, kan ik jullie vertellen.

Die zaterdagmiddag voelde ontspannen. Allerlei onderwerpen passeerden de revue. Het duurde niet lang voordat iemand voorzichtig opperde dat het moederschap soms best zwaar is. Ze kon meteen op veel bijval rekenen. Wat bleek? We waren allemaal bekend met mantelzorg. Over ouders, partners, broer/zus en/of kinderen. Het was een verademing om onder gelijkgestemden te zijn. Om te kunnen delen dat het soms echt een uitdaging is om dat wc papier in huis te hebben. En om tips te kunnen uitwisselen. Mijn persoonlijke levensmotto is: leg de lat zo laag mogelijk! Dan maar geen opgeruimd huis. De vloer stofzuigen kan morgen ook nog. Of misschien wil iemand dat wel voor je doen. Accepteer dat er niet elke avond een gezonde, zelfgemaakte maaltijd op tafel staat. Leg de lat zo laag mogelijk. Bijkomend voordeel is dat je enorm trots op jezelf kunt zijn op momenten dat er wél voldoende wc papier in huis is.

Na een aantal uur nemen we afscheid van elkaar. Het is voor herhaling vatbaar. We spreken meteen met elkaar af dat we de lat collectief laag leggen. Niet opgeruimde huizen zijn meer dan oké. En we kopen gewoon koekjes in plaats van zelf een cake te bakken. Of, nog beter, volgende keer nemen we gewoon allemaal een wc rol mee.

Hoe hoog of laag leg jij de lat vandaag? 

Deel jouw mantelzorg-ervaring met ons en wie weet komt deze op de website en in de nieuwsbrief!

Ga naar de inhoud