Een gids voor werkende mantelzorgers

Surplus Mantelzorg

In onze hectische wereld, waarin werk en privé steeds vaker met elkaar verweven raken, staan mantelzorgers voor een bijzondere uitdaging. Het balanceren tussen werk en zorgtaken thuis kan leiden tot stress, vermoeidheid en zelfs burn-out. Vaak blijft het onderwerp onbesproken op de werkvloer, terwijl open communicatie juist helpend kan zijn. In deze blog lees je tips voor werkende mantelzorgers.

Doorbreek de stilte!
Veel mantelzorgers vinden het lastig om hun zorgtaken bespreekbaar te maken op het werk. De angst voor onbegrip of mogelijke negatieve gevolgen kan op lange termijn leiden tot isolement. Het is belangrijk om te realiseren dat werkgevers vaak bereid zijn om ondersteuning te bieden. Leg uit welke zorgtaken er zijn en welke impact deze hebben op je werkzaamheden, bijvoorbeeld tijdens een jaargesprek.

MantelzorgNL heeft een handige wegwijzer, “Combineer Werk en Mantelzorg“, die kan helpen bij het aangaan van dit gesprek. Er zijn bijvoorbeeld verschillende verlofregelingen voor mantelzorgers, zoals het kortdurend zorgverlof en het langdurend zorgverlof. Het is belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn en hoe je deze kunt gebruiken.

Vervangende zorg
Soms is het nodig om tijdelijk vervangende zorg te regelen. Wil je weten welke mogelijkheden er zijn? De wegwijzer “Ik zoek vervangende zorg” van MantelzorgNL biedt praktische tips en suggesties .

Flexibiliteit
De Wet Flexibel Werken biedt mantelzorgers de mogelijkheid om hun werkuren en locatie aan te passen aan de zorgtaken die ze vervullen. Het is een krachtig instrument dat kan helpen om een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Welke aanpassingen zouden jou helpen de werkdruk te verlichten?

Mantelzorgondersteuning: Wij zijn er voor jou!
Vergeet niet dat er organisaties zijn, zoals Surplus Mantelzorg, die specifiek gericht zijn op het ondersteunen van mantelzorgers. We geven advies, informatie en helpen je bijvoorbeeld om ondersteuning te vinden of een gesprek voor te bereiden.
Heb je een vraag? Mail naar mantelzorg.oosterhout@surplus.nl

Naar de inhoud springen