Vier manieren waarop jij kunt ontspannen en opladen

Surplus Mantelzorg

Vier manieren waarop jij kunt ontspannen en opladen

Als mantelzorger kom je eigenlijk altijd tijd tekort. Terwijl je weet dat het nodig is om tijd voor jezelf te nemen. Jij weet als geen ander hoe belangrijk is om in balans te zijn, zodat je óók voor een ander kan zorgen. Als je langdurig zorgt, dan kan dit erg lastig zijn. De zorg gaat namelijk altijd door. Lees deze tips om klein te beginnen, grenzen te stellen en de nodige vervangende zorg te regelen.

1. Begin met tien minuten voor jezelf per dag
Maak een lijstje van dingen die plezier en ontspanning geven. Wat heb jij nodig? Vaak ligt het antwoord in kleine dingen. Een verfrissende wandeling, schrijven in je dagboek, of die vriend of vriendin bellen die je door drukte te weinig spreekt. Plan een vast moment per dag helemaal voor jezelf en zet een kruis in je agenda. Tien minuten is al een goed begin.

2. Start met grenzen stellen, voor jezelf en je omgeving
Vind jij het lastig om grenzen aan te geven? Dan ben je niet de enige. Veel mantelzorgers worstelen met het stellen van prioriteiten en grenzen stellen voor naasten. Het gaat immers om de zorg voor iemand met die dicht bij je staat. Worstel jij met het stellen met grenzen en gaat dat ten koste van jezelf? In het boekje “Mantelzorg met gezonde grenzen” lees je waardevolle tips om hier mee om te gaan.

3. Maak gebruik van vervangende zorg
Heb jij iemand nodig die jou kan vervangen als jij werkt, zaken moet regelen of ontspant? Maak dit bespreekbaar met familie en vrienden. Wie weet kun je samen een mogelijkheid vinden om de planning rond te krijgen. Is er vrijwillige of professionele hulp nodig? Op de website van Mantelzorg.nl volg je de wegwijzer “Ik zoek vervangende zorg”. Deze helpt je om de vorm van zorg te vinden die bij jouw situatie past. Maak daar gebruik van!

4. Ben je door alle regeltaken het overzicht kwijt?
Een mantelzorgmakelaar kan regeltaken overnemen. Check hiervoor de mogelijkheden van je zorgverzekering. Op de website van de beroepsvereniging vind je een overzicht met mantelzorgmakelaars bij jou in de buurt.

Zoek je iemand die persoonlijk met je meedenkt?
Surplus biedt ondersteuning, advies en informatie. We denken graag met je mee! Bel naar Surplus Mantelzorg: 0162-748600 of mail naar mantelzorg.oosterhout@surplus.nl

 

Naar de inhoud springen