Nieuwe mantelzorgactiviteiten in gemeente Oosterhout

Surplus Mantelzorg

Mantelzorg is een waardevolle, maar vaak uitdagende taak. Daarom biedt Surplus informatie, advies en steun voor familieleden die zorgen voor een naaste met een fysieke aandoening, psychische kwetsbaarheid of beperking. Komende periode staan een aantal gratis workshops en cursussen gepland die we graag onder de aandacht brengen.

Ochtendgroep Dementie en (N)u
Vijf maal per jaar start een groep Dementie en (N)u voor partners en kinderen met de aandoening dementie. Op 18 april begint de volgende groep van acht wekelijkse bijeenkomsten van 10 uur tot 12 uur in Activiteitencentrum De Slotjes. Allereerst wordt uitleg gegeven over wat dementie precies inhoudt. Hoe verandert de belevingswereld en hoe beïnvloedt dit het gedrag van een naaste? Hoe ga je om met situaties van onrust, boosheid of juist passiviteit? Dit zijn slechts enkele van de vele vragen die besproken worden. Daarnaast is er aandacht voor het vinden van zorg en ondersteuning. En zeer belangrijk: Hoe kan ik als mantelzorger goed voor mezelf zorgen?

Handig om te weten: De mantelzorger kan zijn of haar naaste meenemen. Er is namelijk op dezelfde tijd en locatie De Ontmoetingsplek voor mensen met dementie (of andere geheugenproblemen). Mensen kunnen op deze Ontmoetingsplek een kopje koffie drinken en daarnaast -als ze zin hebben- meedoen aan een activiteit of een praatje maken. De begeleiding stemt af op de deelnemers en kijkt wie wat nodig heeft. Zo kan de mantelzorger rustig deelnemen aan de cursus.

Mantelzorg van A tot Z
De drie gratis workshops Mantelzorg van A tot Z helpen mantelzorgers bij het omgaan met veranderingen en het verlies waarmee ze worden geconfronteerd. Het leven is niet maakbaar, maar wel stuurbaar. Daarom gaan we met de groep in gesprek over de volgende onderwerpen:

* Zelfzorg en ontspanning
* Prioriteiten en grenzen stellen
* Opties voor zorg en ondersteuning

Mantelzorgers gaan tijdens drie dinsdagmiddagen van 14.00 uur tot 16.00 uur in Activiteitencentrum De Slotjes aan de slag met de oefeningen. De focus ligt op het delen van ervaringen en leren van elkaar. De bijeenkomsten vinden plaats op 11, 18 en 25 juni.

Voor zorg- en welzijnsprofessionals: Lunch + Brainstorm “Hoe ondersteun jij mantelzorgers?”
Op 20 juni aanstaande organiseert Surplus Mantelzorg een lunch en brainstorm voor lokale professionals. Heb jij oog voor de kwaliteiten en behoeften van mantelzorgers? Of, ontbreekt het je aan tijd, informatie of handvatten? Ben je benieuwd naar wat mantelzorgondersteuning kan betekenen voor jou en je cliënten? Schuif bij ons aan van 12.00 tot 13.30 uur in Activiteitencentrum De Slotjes in Oosterhout. Samen komen we verder!

Meld je aan voor deze activiteiten via de website www.mantelzorgoosterhout.nl/agenda
Wil je als professional onze maandelijkse mantelzorgnieuwsbrief ontvangen? Stuur een mailtje naar mantelzorg.oosterhout@surplus.nl en we voegen je toe aan de mailinglijst.

 

Naar de inhoud springen