Het cliché: Je kunt pas goed voor een ander zorgen, als je eerst goed voor jezelf zorgt

Surplus Mantelzorg

Kim is bedrijfsmaatschappelijk werker bij Surplus Zorg en Welzijn. Ze schreef voor ons een blog! “Mentaal welbevinden is de centrale pijler in mijn werk als bedrijfsmaatschappelijk werker bij Surplus. Dagelijks spreek ik mensen die niet lekker meer in hun vel zitten. Ze ervaren stress, gespannenheid, overbelasting of druk. Ook vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen en prikkelbaarheid doen mee. Een veel voorkomende oorzaak is een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Mantelzorgers willen het graag goed voor een ander doen en vergeten zichzelf hierbij. Het aangeven van grenzen is moeilijk of vaker: waar is mijn grens te vinden? Het goed zorgen voor een ander wordt door veel mantelzorgers gezien als essentieel, een onderdeel van de persoonlijkheid, of als norm?

En dan? Soms lopen mensen vast…

Het delen van gedachten kan opluchten, verduidelijken of overzicht geven. Samen kijken naar het beter aangeven van grenzen en wie of wat de zorg over zou kunnen nemen. Het doel wordt dan: ‘Hoe kan ik de ballen die ik in de lucht houd zo klein mogelijk maken?’ We proberen de draaglast en energiegebruik te verlagen.
Maar hoe zit het dan met de draagkracht? De vraag: ‘Waar krijg je energie van?’ stel ik altijd. Het is heel belangrijk om ergens energie in te stoppen om er vervolgens weer positieve energie uit te kunnen halen. Waar wordt je nu vrolijk van? De kunst is hierbij om klein te denken. Wat het antwoord is, is voor iedereen anders. Sommige mantelzorgers willen graag ontspannen, maar voelen zich schuldig. Degene voor wie zij zorgen is soms al vaak alleen, en kan door hulpbehoevendheid niet van huis. Het bedrijfsmaatschappelijk werk denkt dan mee!

Persoonlijk heb ik een drukke periode achter de rug. Ik combineerde jarenlang een tweede studie met parttime werken. Nu mijn studie is afgerond en ik terugkijk, denk ik: ‘Hoe heb ik dit in godsnaam voor elkaar gekregen?’ Het schrijven van deze blog zette mij hierover aan het denken. Mijn antwoord: Veel (kleine) dingen doen waar ik enthousiast van word. Ik vind het enorm leuk om boeken te lezen en series te kijken gerelateerd aan het genre Fantasy. Ik heb een uitgebreide en mooi gedecoreerde boekenkast, verzamel allerlei merchandise van series, ga naar Comic Con evenementen om met acteurs op de foto te gaan en maak creatieve dingen zoals poppetjes van mijn favoriete personages. Dit zijn allemaal dingen waar ik, over het algemeen, op een eigen gekozen moment tijd aan kan besteden. Even iets om helemaal op te gaan mijn eigen wereld en even op te laden. Voor mij is dit zelfzorg. Dit is wat voor mij werkt.

Hopelijk geeft deze blog jou ook inspiratie om antwoord te geven op de vraag: “Wat is jouw kleine geluksmoment?””

Naar de inhoud springen