Voel jij je als werkende mantelzorger schuldig? Je bent niet de enige.

Surplus Mantelzorg

Kim werkt als bedrijfsmaatschappelijk werker en mantelzorgondersteuner bij Surplus. In deze blog geeft zij praktische tips en bespreekt ze de dagelijkse realiteit van het combineren van mantelzorg met werk. Het thema van deze blog: schuldgevoelens bij het combineren van werk en zorg.

 

Heb jij ook het idee dat je tekort schiet?

Als (werkende) mantelzorger kun je je soms schuldig voelen. Schuldig omdat je je gestrest of vermoeid voelt. Of je hebt het gevoel het nooit goed te kunnen doen, zowel op je werk als in de zorg voor jouw naaste. Misschien voel je je ook schuldig als je op het werk bent, omdat je denkt dat je thuis harder nodig bent. Omgekeerd kun je je schuldig voelen als je tijd aan je naaste besteedt, terwijl je collega’s op je rekenen. Deze constante innerlijke strijd kan je uitputten. Je krijgt bijvoorbeeld last van piekeren, vermoeidheid, concentratieproblemen of lichamelijke klachten. Dit is uiteraard voor niemand goed. Niet voor jezelf, niet voor je naaste en niet voor je collega’s.

 

En nu dan?

Gelukkig zijn er manieren om met deze schuldgevoelens om te gaan. Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en realistische doelen na te streven. Dit kun je doen door een haalbare planning te maken en om hulp te vragen, zowel thuis als op het werk. Communiceer openlijk met je leidinggevende over je thuissituatie, zodat er wellicht aanpassingen gemaakt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld eens aan flexibele werktijden of dagdelen thuis werken. Communiceer ook openlijk met jouw eigen netwerk. Wellicht kunnen ze met je meedenken of dingen van je overnemen. Probeer daarnaast tijd voor jezelf in te plannen om op te laden. Dit is geen luxe maar een noodzaak. En vergeet niet dat het oké is om niet perfect te zijn. Je doet wat je kunt en dat is genoeg. Het is cliché maar oh zo waar: “als je niet goed voor jezelf zorgt, kan je niet goed voor een ander zorgen”.

 

Zoek je meer informatie?

Andere mantelzorgers staan voor vergelijkbare uitdagingen. Daarom organiseren we bij Surplus thema-uurtjes Werk en Mantelzorg. Hier geven we praktische adviezen en kun je ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers. Meld je daarom aan voor onze werk- en mantelzorguurtjes:

5 september in Raamsdonksveer

3 oktober in Oosterhout

Ga naar de inhoud