Samen door moeilijke dagen: 5 tips voor geduld bij dementie.

Surplus Mantelzorg

Het hebben van een partner met dementie kan een diepgaande impact hebben op jullie beiden. Het vergt namelijk een speciale vorm van geduld en begrip om de uitdagingen van deze ziekte aan te gaan. Zo vertelde onlangs een van de deelnemers van de Dementie en (N)u cursus: “Ik kom hier voor een cursus in geduld. Waar haal ik dat vandaan?”. Behoefte aan praktische tips? Hierbij vijf tips voor jou over geduld en hoe je dat kunt (her)vinden op moeilijke momenten.

1. Leer over dementie en stel realistische verwachtingen

Het is cruciaal om je te verdiepen in de symptomen en voortgang van dementie. Door kennis over de ziekte te vergaren, kun je beter begrijpen waar dit vandaan komt en daarmee reageren op de veranderingen in gedrag en vaardigheden van je partner. Stel daarnaast realistische verwachtingen voor jezelf en je partner. “Verwacht niets, waardeer meer.” Begrijp dat er goede en minder goede dagen zullen zijn en dat deze zich zullen afwisselen. Verschuif van “Kan je dit doen?” naar “Doe wat je kunt.”

2. Hoe houd je structuur?

Een consistente dagelijkse routine kan een grote hulp zijn voor iemand met dementie. Het kan voorspelbaarheid bieden en zo verwarring en angst verminderen. Denk aan vaste tijden voor maaltijden, activiteiten en rust. Deze structuur kan je partner een gevoel van veiligheid en stabiliteit geven. Je kunt ook steuntjes toevoegen in de omgeving, zoals een dementieklok of een Bbrain ter herinnering van de agenda.

3. Pas je communicatie aan

Gebruik eenvoudige, duidelijke zinnen en geef één instructie of stel één vraag tegelijk. Door te wachten op een reactie, je vraag te herhalen of een vraag anders te formuleren help je de ander om de informatie te verwerken en zelf een antwoord te geven. Non-verbale signalen zoals oogcontact, een aanwijzing of contact met een hand kunnen de aandacht ook helpen sturen.

4. Waardeer

Door de aandoening dementie verandert er veel in jullie leven. Dat kan een gevoel van verlies of gemis geven. Je kunt warme momenten ervaren in contact, maar ook geconfronteerd worden met nieuwe situaties, spanning of herhaling. Probeer te focussen op “wat werkt”. Waarderen kan zelfvertrouwen vergroten. Vermijd confrontaties en probeer conflicten op een kalme manier op te lossen of even weg te lopen. Zoveel geduld moeten hebben kan leiden tot frustratie. Hiervoor kan het fijn zijn zelf je uitlaatklep te hebben. Dit kan een steun contact zijn, een hobby of een sport waar je je energie in kwijt kunt. Mocht je hier verder bij stil willen staan, dan denken we graag met je mee. Mogelijk zijn dan de workshops Mantelzorg van A tot Z iets voor jou.

5. Zelfzorg en Ondersteuning

Zorg goed voor jezelf, want jouw welzijn is net zo belangrijk. Neem regelmatig pauzes en zoek ondersteuning wanneer je dat nodig hebt. Dit kan door contact te zoeken met de casemanager dementie of door deel te nemen aan de cursusgroep Dementie en (N)u. Het delen van ervaringen met anderen in vergelijkbare situaties kan veel steun en inzicht bieden.

Zoek je meer handvatten in het omgaan met je partner? Kijk op www.mantelzorgoosterhout.nl/agenda voor een overzicht van activiteiten voor mantelzorgers, zoals de cursussen en Alzheimercafes of bel ons voor persoonlijk contact! Bel daarvoor het telefoonnummer van Surplus: T 0162-748600 en vraag naar mantelzorg.

Ga naar de inhoud